Dovolená Bulharsko patří nejen mezi českými turisty k nejoblíbenějším dovoleným. Mnohým učarovalo teplé moře, jiným zase pískové pláže, gurmánům bulharská kuchyň a s ní související nápoje. Tradiční bulharské nápoje jsou rozděleny do těchto hlavních kategorií: víno, pivo, lihoviny a likéry a horké nápoje.
Ovocná pálenka rakija
Bulharská rakija |
Nejpopulárnějším členem ve skupině destilátů na celém Balkáně a v Bulharsku je bezpochyby rakija. Rakija,
ovocná pálenka z balkánského regionu, se vyrábí destilací zkvašeného
ovoce, jako jsou švestky, meruňky a hrozny, případně i z jiných druhů
ovoce. Po destilaci se přimíchají i jiné složky jako jsou bylinky, med, višně, vlašské ořechy aj. Verze ze švestek se nazývá "slivovitsa" (slivovice). Známou slivovicí v Bulharsku je tzv. "Troyanska Slívova", kterou destilují již od 14. století mniši v klášteře Troyan v severním Bulharsku. Proces výroby má původní recepturu, která obsahuje 40 druhů bylin.
Ve víně je pravda...
Další hlavní kategorií bulharských tradičních nápojů je víno. Výroba vína v Bulharsku má dlouhou historii, se datuje do thráckých časů. Existuje pět vinařských oblastí v celé zemi. Oblast podunajské nížiny se nachází na jižním břehu Dunaje, a má horké léto s množstvím slunečných dnů. Oblíbená vína, jako je Merlot, Cabernet Sauvignon a Chardonnay jsou vyráběna v této oblasti, stejně jako Gamza.
Region Rose Valley
Černomořský region je domovem 30% všech bulharských vín. V této oblasti dominuje dlouhý a mírný podzim. A je to právě počasí v Bulharsku, jež výborně působí na cukry, které se akumulují v jemných bílých vínech. Region Rose Valley produkuje hlavně suché bílé víno, zatímco nížina Thracian, s mírným kontinentálním klimatem, je domovem slavného tradičního vína
Mavrud.
Na jihozápadě je malá vinařská oblast, která má charakteristické klima díky vlivu Středomoří. Slavné místní víno je pojmenované po městečku Melník, oblíbené menší turistické destinaci.
Žádné komentáře:
Okomentovat